2020-09-21

Artikel in ForYou-Magazine, zomer 2020

In dit artikel lees je meer over mijn werk als geboortetraumaconsulent en kom je er achter wat mij drijft. Hieronder lees je het interview, maar helaas is de mooie opmaak zoals in het magazine weggevallen. Klik daarom hier om het origineel te bekijken.

Positief verder na een geboortetrauma

In juli 2016 werd ik voor de eerste keer moeder en na een fijne thuisbevalling, maar met een gevaarlijke complicatie, eindigde ik op de intensive care. Mijn herstel was lang en zwaar en ik ontwikkelde een geboortetrauma door wat ik rond de bevalling had meegemaakt. Gaandeweg kwam ik erachter dat er weinig tot geen zorg is voor moeders met een geboortetrauma.

De reguliere weg bestaat uit een traject bij de psycholoog en EMDR, en dit blijkt voor veel moeders niet de juiste manier om naast acute symptomen zoals herbeleving ook werkelijk van het trauma te herstellen. Ik besloot zelf in dit gat in de zorg voor moeders te springen door de opleiding tot geboortetraumaconsulent te volgen. In mei 2018 kreeg ik mijn certificaat, na eerst persoonlijk te hebben ervaren dat het herstelgesprek écht effectief is.
Wanneer je nu in je dagelijks leven klachten ervaart die je in verband brengt met gebeurtenissen rond de geboorte van je kind, spreken we van een ‘geboortetrauma’. Ik noem het bewust niet ‘bevallingstrauma’, omdat het trauma ook tijdens de conceptie, zwangerschap, bevalling, kraamtijd, borstvoeding en de eerste periode met je baby kan ontstaan.

Postnatale depressie
Een van de klachten die je kunt ervaren bij een geboortetrauma kan een postnatale depressie zijn.
Wanneer dit het geval is, kun je het geboortetrauma behandelen met een herstelgesprek. Je kunt in zo’n geval dus middels een herstelgesprek een postnatale depressie behandelen. Wat ook kan, is dat de postnatale depressie het geboortetrauma veroorzaakt. Ik kan je dan helpen om met een neutraal gevoel op je eerste tijd als moeder terug te kijken.

Naar een nieuw gevoel
Tijdens een herstelgesprek help ik je om door middel van verbeelding de traumatische gebeurtenis te veranderen en er een nieuw gevoel aan te geven. Door je ideale situatie te beschrijven, te voelen en te ervaren, zorg je ervoor dat blokkades tussen je werkbrein en je intuïtieve brein worden opgeheven, waardoor je moederlijke brein gestimuleerd wordt en je hersenen de kans krijgen om het trauma te verwerken. Jíj geeft aan wat je hoopt dat er verandert en dit geeft zicht op herstel. Doordat je de alternatieve situatie benoemt, voelt en in zekere zin dus ervaart, heeft het herstelgesprek een grote effectiviteit: de meeste moeders herstellen na slechts één of twee herstelgesprekken. Doordat herbeleving absoluut niet noodzakelijk is, is deze therapievorm bijzonder vriendelijk en zacht.

Begeleidingstraject
Wanneer moeders erg opzien tegen de bevalling, bijvoorbeeld door een eerder trauma of angst voor het onbekende, kunnen zij al tijdens de zwangerschap bij mij terecht. Dit kan als begeleidingstraject dat doorloopt in de kraamtijd of met losse herstelgesprekken, workshops en coachingsgesprekken. Ik maak gebruik van verschillende werkboeken die je helpen om helder te krijgen wat er in deze periode en tijdens de bevalling voor jou toe doet. Zo ga je vol vertrouwen de bevalling tegemoet en worden trauma’s voorkomen. Omdat het dragen van je kindje bijdraagt aan je herstel, adviseer ik je hier als draagconsulent graag over.

Jantina van der Valk

Symptomenchecker
Heb jij als moeder last van …
– negatieve gevoelens over de (periode rond) je bevalling (verdriet, boosheid, knoop in je maag)?
– aanhoudende vermoeidheid?
– traag lichamelijk herstel?
– het gevoel altijd ‘aan’ te staan?
– problemen rond de borstvoeding?
– moeilijke hechting met je baby?
– het gevoel dat je je niet voelt zoals je je zou willen of moeten voelen?
– sociaal isolement?
– gevoel jezelf niet te herkennen of niet jezelf te zijn?
– Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS)?
– postnatale depressie?
En breng je dit in verband met de periode rond je bevalling? Schroom dan niet om hulp te zoeken!

Admin - 21:28:40 | Een opmerking toevoegen




E-mailen
Bellen
Instagram