Geboortetraumaconsulent 

Vol vertrouwen zwanger, vanuit je intuïtie bevallen en op een vriendelijke manier herstellen.

Diensten

Als geboortetraumaconsulent richt ik me op hulp bij het verwerken en het voorkomen van geboortetrauma's. Ook verzorg ik informatiebijeenkomsten voor professionals in de geboortezorg die meer willen weten over het ontstaan en voorkomen van geboortetrauma's. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende mogelijkheden.

Herstelgesprekken

Tijdens een herstelgesprek help ik je om door middel van verbeelding een belangrijke gebeurtenis te veranderen en er een nieuw gevoel aan te geven. Door de gewenste situatie te beschrijven, te voelen en in zekere zin te ervaren, worden blokkades tussen je werkbrein en je intuïtieve brein opgeheven waardoor je moederlijke brein gestimuleerd wordt en je hersenen de kans krijgen het trauma te verwerken. Doordat je de alternatieve situatie benoemt, voelt en in zekere zin dus ervaart, heeft het herstelgesprek een grote effectiviteit.

Een herstelgesprek is zinvol wanneer jij met negatieve gevoelens terugkijkt op de periode rondom de geboorte van je kind. Hieronder vallen de zwangerschap, bevalling, kraamtijd en de borstvoedingsperiode. Als je traag herstelt of het gevoel hebt dat 'het je niet lekker zit', kan ik je waarschijnlijk helpen met je herstel. Ook in andere situaties kan het herstelgesprek een effectieve behandelmethode zijn. Denk hierbij aan het verwerken van een miskraam of het voorbereiden op je bevalling wanneer je hier door een eerdere ervaring tegen opziet.

Vanaf het eerste contact tot het moment dat je zelf aangeeft dat je hersteld bent, sta ik voor je klaar. Je mag me bellen wanneer je vragen hebt of iets wilt overleggen. Ik doe dat graag voor je en het is volledig bij de kosten van herstelgesprek inbegrepen.

Zwangerschapscursus

Wanneer je opnieuw zwanger bent en stress ervaart over de naderende bevalling, kan ik je handvatten geven om ontspannen en met vertrouwen in je eigen lichaam naar de bevalling uit te kijken. Aan de hand van de tien geboortewensen, maken we een realistisch geboorteplan en ik help je om je angsten los te laten. Onderdeel van de cursus is dat we kijken naar de verschillende mogelijkheden in bevalhoudingen. Daarnaast bespreken we zaken als hechting, borstvoeding en kraamtijd.
Als laatst komt het dragen aan bod. Afhankelijk van de groepssamenstelling zal er tijdens het laatste cursusmoment of de terugkomochtend een workshop buikdragen worden gegeven waarbij je de basisknoop met een rekbare draagdoek leert.

De zwangerschapscursus is zowel privé als in groepsverband te volgen. De inhoud van beide vormen is hetzelfde. Waar de groepscursus verdeeld over drie ochtenden of avonden wordt gegeven, zal de privécursus in overleg worden gepland. Ook in de privécursus is een draagconsult opgenomen, in overleg wordt het consult voor de bevalling of kort na de geboorte van jullie kindje gepland.

Workshop 'Realistisch geboorteplan schrijven'

Wanneer je (opnieuw) zwanger bent, weet je vaak heel goed wat je wel en niet wilt. Het is goed om je wensen en verwachtingen te bespreken met degenen die bij je bevalling aanwezig zullen zijn. Een goed geboorteplan helpt jou om zelfverzekerd de bevalling tegemoet te gaan. Daarnaast zorgt het er voor dat je zorgverleners op de hoogte zijn van hoe jij wilt dat ze met jou omgaan en wat jouw wensen zijn. 

Aan de hand van de '10 Geboortewensen' (Brun Kuipers, MSc/RN, De Geboortespecialist) gaan we aan de slag met het schrijven van een geboorteplan waarin jouw wensen centraal staan en deze op een duidelijke manier worden gecommuniceerd. Op die manier heb jij helder voor ogen wat je wel of juist niet wilt en wat je van je zorgverleners verwacht. Het doel hiervan is dat jij met vertrouwen je bevalling tegemoet gaat en dat je omgeving weet wat jouw wensen zijn. Deze workshop is zowel geschikt voor stellen die hun eerste kindje verwachten als ouders die eerder een bevalling hebben meegemaakt en duurt circa 2 uur.

Informatiebijeenkomsten voor zorgprofessionals

Wanneer u werkzaam bent in de geboortezorg, is het mogelijk dat ik voor u en uw collega's een informatieavond organiseer. Ik ga dieper in op het thema geboortetrauma's en we bespreken wat voor bijdrage u kunt leveren aan een positieve geboorte-ervaring. De informatieavonden kunnen plaatsvinden op uw locatie, maar de mogelijkheid bestaat ook dat ik voorzie in een externe locatie. Ook is het mogelijk dat ik tijdens uw werkoverleg langskom om kort te vertellen over de zorg die ik lever en de manier waarop u een geboortetrauma signaleert. Ik lever bij voorkeur maatwerk en kijk daarom graag samen met u naar de mogelijkheden.